Neiti esikoinen

Tämä postaus on ollut reilun viikon luonnoksissa, koska se jäi kesken kun tuli lähtö synnärille. Kuvat ovat edelliseltä viikonlopulta kun paikallisella maatilalla oli ”avoimet ovet”. Mutta tässä on pitkästä aikaa Avalle omistettu postaus!

Blogi24

Ava täyttää ensi kuussa 2 vuotta. Hui, mihin aika meneekään. Ava on perusluonteeltaan kiltti, huumorintajuinen ja ystävällinen, mutta todella temperamenttinen. Ava on aika ujo ja jännittää ihmisiä, mutta lämpenee kyllä hiljakseltaan uusillekkin tuttavuuksille.

Blogi25

Kun Ava suuttuu niin helvetti on irti. Mikään tavara ei ole turvassa ja ensimmäinen lähistölle osuva ihminen/esine saa kokea Avan raivon. Puhelimet lentelee ja jalkoja hakataan lattiaan. Selkä kaarella maahan heittäytyminen on kova sana. Rangaistuksena Ava menee omaan huoneeseen rauhoittumaan ja tulee sitten pyytämään anteeksi. Anteeksi pyydetään halaamalla ja Ava sanoo ”anti”.

maatila 057

Ava rakastaa muumeja. Kaikissa muodoissa. Muumipehmoja, muumikirjoja, muumimukeja, muumilehtiä ja tietenkin muumeja katsotaan aina telkkarista ja tabletilta. Muumeja löytyy joka paikasta ja Ava osaa sanoa suurimman osan muumeista. Kirjoista löytyy mamma, pappa, mii, nissu, peikko, häisi(haisuli) ja häppi(mörkö).

Blogi26

Ava puhuu todella paljon, mutta kaikki eivät neidin kieltä ymmärrä. Avalla on asioille paljon vähän omanlaisia sanoja, joita muut eivät osaa yhdistää, mutta onneksi me ollaan opittu ymmärtämään. Asioista puhutaan kuitenkin niiden oikeilla nimillä, jotta Ava tietää, ettei niitä oikeasti kuulu sanoa niinkuin hän ne sanoo. Ava ei puhu kelle tahansa vaan vieraille on aika sulkeutunut, mutta yksi takuuvarma keskustelunavaus on yleensä muumit.

Blogi27

Ava käy joka tiistai puistotoimintaryhmässä ja tykkää siitä hirveästi. Hän jää mielellään leikkimään, mutta on myös iloinen kun äiti tulee hakemaan. Hän saa olla ryhmässä kaksi tuntia (vuosi per ikävuosi) ja on kyllä kiva saada sillä aikaa vähän muita asioita tehtyä, kuten kauppareissu, varsinkin kun tietää, että Ava samalla nauttii olostaan.

Blogi28

Avan tukka on ihan hirveä. Sillainen kasilätkätukka. Ava ei anna pitää ponnareita tai pinnejä, eikä päästä saksia lähelle. Meidän on pitänyt jo kauan varata kampaaja-aika, vaikka ei tuohon kauheasti mitään saa tehtyä kun siinä on vain takatukka ja pottaetutukka, mutta sitäkin on vaan lykätty, koska millä tuon muka saa pysymään paikoillaan?

 

Blogi29

Ava nukkuu yhdet päiväunet ja kunnon yöunet. Aamulla herätessään hän tulee meidän sängyn luo ja alkaa töniä ”hellästi” kiljuen ”äiti heräääääää”. Omasta sängystä otetaan mukaan aina pupu, pikkupupu, mamma, pappa, mörkö, niiskuneiti, myy, kissa, ankka ja nalle.

Blogi30

Ava on hirveän nirso. Tällä hetkellä hän syö vain lihaa. Hän noukkii kaikista ruuista lihanpalat suuhun ja sitten pyytää lisää. Ava juo hirveästi maitoa ja pyytää sitä koko ajan pitkin päivää. Maito on parempaa kuin pillimehut. Ava rakastaa leipää ja juustoa, mutta ei yhdessä. Leivän päälle ei saa laittaa mitään vaan se syödään aina kuivana, samoin murot menee kuivana paremmin alas. Ava syö jogurttia ja pilttiä vain niistä pienistä purkeista, koska hän haluaa syödä samallailla kuin äiti. Jos ne kaataa lautaselle, ne eivät enää kelpaa.

maatila 112

Ava on motorisesti hirveän kehittynyt edelleen. Hän juoksee ja hyppii ja kiipeilee isompien perässä ja syksyksi hommataan varmaan hänelle oma pyörä. Ava rakastaa hyppimistä ja pyörimistä, hän pyytää tauotta isiä pyörittämään.

maatila 138

Ava tykkää hirveästi lukea ja piirtää. Piirtäminen vain tapahtuu yleensä paperin sijaan huonekaluille, kuten meidän uusiin muumijakkaroihin……. Katuliidut on kova sana, samoin piirtotaulu.

maatila 141

Ava rakastaa pesemistä. Hän pesee hampaita, käsiä, lattioita, vauvaa, äitiä, pöytää ja kaikkea mahdollista. Hän hakee paperia ja ilmoittaa, että äiti on likainen ja alkaa pestä. Hampaidenpesu on aamun ja illan kohokohta, käsien likastuminen on superia, koska sitten pääsee pesemään.

maatila 146

Ava inhoaa kenkiä ja hattuja purkaa aina raivonsa niihin. Kengät ja hatut lentelevät ympäriinsä ja katoavat. Ava rakastaa omaa vihreää lätsäänsä ja on hirveän ristiriitaista kun hän heittää sen vihaisena menemään, mutta äiti ei noudakkaan niin sitten tulee itku kun pitää saada ”attu pää’än”. Äitin kenkiä Ava aina ihastelee ja kävelee ympäri kämppää kymmenen sentin koroissa.

maatila 150

Ava tykkää hirveästi lehmistä. Lehmät on pop. Lehmät sanoo ammuu ja lehmät pissaa. Nämä jäivät Avan mieleen maatilareissulta.

maatila 164

Ava yrittää kovasti koko ajan pukea itse ja joskus onnistuukin, mutta yleensä kaikki menee vähän vääriin ruuminosiin. Paidoista tulee hienoja hameita ja hameista kauniita kaulureita.

Blogi31

Ava ei kauheasti uskalla leikkiä muiden lasten kanssa. Hän seuraa etäältä muiden leikkejä ja leikkii yksinään tai sitten aikuisten kanssa. Me ollaan Hennin kanssa yritetty leikittää Avaa ja Neelaa ihan vauvoista asti, mutta nyt vasta he on alkanut leikkiä yhdessä.

maatila 173

Ava on oikea lellipentu. Hän on vähän turhan tottunut huomioon, ensimmäinen lapsenlapsi ja lapsenlapsenlapsi kun on. Kaikkimullehetinyt tai muuten suutun. Ava rakastaa kyläillä mukkilassa ja kyselee koko ajan mummin ja ukkin perään. Ava ihannoi miehiä ja ukki ja pappa onkin suosikkeja, vaikka mummi ja mamma enemmän viettääkin aikaa hänen kanssaan.

maatila 174

Ava tykkää eläimistä ja tunnistaa eläimet hyvin. Lampaat ovat kuuluneet kirjoissa Avan suosikkeihin, mutta kun nähtiin lammas luonnossa niin reaktio näkyy seuraavasta kuvasta. Lampaat oli hirrrrveen pelottavia kun ne sanoi bääh.

maatila 216

Ava on sillainen tuittupäinen tonttu ja meille uskomattoman rakas. Ikuisesti äidin vauva! Niin kiltti ja herttainen, mutta kiihtyy sekunnissa nollasta sataan. Myönnän, että se on äitiltä perittyä…. Ulkonäkö onkin sitten sataprosenttisesti isiltä, eipähän tarvii miettiä, että onko käynyt maitomies kylässä.

maatila 220

16 Responses

 1. Ihana Ava! 🙂 Voisitko tehdä joskus postausta kun olette päässeet rauhassa kotiutumaan, että miten Ava on reakoinut uuteen tulokkaaseen?

 2. Huippu postaus jälleen! 🙂 Voisitko tehdä joskus videon päivästä kun olisi kiva katsoa videoo jossa näkyisi pikku poikakin niin näkisi hieman ns ”livenä” teidän vauva, taapero arkea 🙂

 3. Ihan sika kiva postaus! 🙂 Onnistut kyllä aina kirjoittamaa niin että saat lukijan mielewnkiinnon, ja naurut päälle! huippua! 🙂

 4. Ei vitsit nyt mä hokasin!! Sillon ku luettiin teillä Avan kans sitä muumilehteä enkä ymmärtänyt mitä Ava tarkotti sillä et ”ei pipi tuu”, mä selkeesti kuulin väärin ja hän sanoi et ei ”ei häppi tuu” ku kuvas oli mörkö 😀 Ihana neiti <3

 5. Ihana =) Meillä myös Lilja kutsuu Nipsua Nissuksi 😀 paljon kyllä on samoja tapoja meidän neidillä, muumit tosin on vaihtunut my little poneihin. Ja se mikä mua naurattaa on että Lilja pelkää koiria, isoja ja pieniä, rauhallisia ja vilkkaita, mutta rrrrrakastaa hevosia. Uskaltaa hoitaa, syöttää heinää kädestä ja juoksisi aitaukseen sähkölangan alta ellei äiti saisi kiinni..

 6. Jos pyörää olette hommaamassa niin suosittelen tutustumaan potkupyöriin. 2 vuotias kun ei oikein normaalilla pyörällä pysty vielä itse ajamaan mutta potkupyörällä pystyy.

 7. Voi miten suloinen pieni Ava <3 Sain hirveän naurukohtauksen kun luin lempieläin lampaasta ja sitten näki ton kuvan 😀 Voi pientä :/

 8. Näin teidät tuolla, mutta olin töissä ponitalutuksessa ni en voinu tulla juttelemaan! 🙂 Olitte te niin ihanan näköinen perhe!!

 9. Ihana Ava ja ihana sä! Tänkin postauksen jälkeen vaan rakastuin entisestään sun blogiin. (puhumattakaan erilaiset äidit-sarjasta, ei malta odottaa että teiän jakso tulee! :))

 10. Ihania kuvia 🙂 Huomaa että kuvauslahjoja löytyy 🙂 Ava vaikuttaa niin suloiselta ja eloisalta persoonalta. Ja tuhannesti onnea myös pienokaisesta! Olette mahtava perhe 🙂 ja mielenkiintoinen blogi!

 11. Ava vaikuttaa todella temperamenttiselta lapselta! Harva lapsi on noin temperamenttinen kun se huokuu jo kuvistakin 🙂 voisin sanoa että Avassa on asennetta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

Vuoden hääblogi 2018 Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018 Love Me Do

Paras perheblogi 2015 The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015 Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014 Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014 Indiedays Blog Awards